SELAMAT DATANG KE MAPPIAU.BLOGSPOT.COM

Jumaat, 26 April 2013

Irfan Menajuk Lah!


Haissh...datang pulak cemburu si abang bile nengok si adik dok asyik layan makan buah gune baby food feeder tuh sorang2 depan die. 

Tak memasal si abang muncung2 sambil buat mukeitik, duduk kat sudut dinding lepas tuh bebel2 kate "mama asyik sayang adik jer..macam dah tak shayang irfan, irfan menajuk lah!" sekali omak die jawab, "haa nak menajuk pegi lah, tu bukak pintu tu pegi menajuk kat luar, pergi la menajuk pegi lah!". Terus irfan jawab " tak nakkkkk". Akekekeke rasekan. 

Tapi hati omak kan mane la nak sampai hati biar anak merajuk lame2. So layankan jela buatkan jugak buah masuk dalam food feeder tuh. Nasib baik apak eh belikan 2 set punye. kalau tak haisssshhh bisa mengundang omak eh jadi tak cumil dah dok marah (akekeke sempat tuh). 

Padahal Irfan bukannye suke makan buah pun tapi food feeder tu punye pasal nak same jugak dengan adik, sanggup tuh die makan buah mangga tuh sambil kerut2 muke. Haaa rasekan nak sangat kan, makan makan! tak abis siap.

Ok tata. Abis dah.

-mama Irfan&Irsyad-

Khamis, 25 April 2013

Baby Food Feeder Irsyad Yang Punyo.

Sekarang ni kan Irsyad kalau berjago yo mosti nak ado eden dopan mato. Kalau tak memang melalak2 yola sampai la eden hambik dio lopeh tuh humban kan, eh? ko gilo nak buat cenggitu hahaha.. Bilo dah eden duk nonggok yo dopan dio kan, memang satu kojo pun tak boleh buat la kan. Pending la sume, aishhh mano boleh jadi cenggitu kan. Kang rumah tunggang langgang langgung kang eden jugak yang seteresss.

Dan omak eh yang asyikla seteress yo memanjang ni carik la alternatif untuk anakanda eh yang tersayang itew. Dan aaaahaa!

 

Ntah camno timbul la idea untuk test torai natang ni. Baby Food Feeder namo omputih di bori. Aku minta tolong paparifan belikan kat Manjaku Bangi, jenamo Kidsme. Suruh carik yang single takdo pulak. Ado yang double ni jer haaa. Esemen. camno ni kan. omak eh dah tak boleh blah eksited ni nak bagi anak test torai makan buah gune natang tuh huhuhu. 

Nak tak nak pojam mato yolah boli. Domi mu anak, domi mu apakmu gegelkan tangan bayo. 

Sejurus eden menjejakan telapak kaki masuk umah torus humban beg, lopeh tuh apo laie toruslah torjah natang tuh. Osah omak eh eksited sungguh. 

 
 

Lopeh tuh amik buah lai potong la sikit cenggini. Buah lain pun boleh eden sajo yolah nak torai bagi buah lai dulu dah tu yo pun yang ado dalam poti ais hehehe. Basuh dulu tau jangan pulak ekau pemaleh bonar pulak nak poe basuh. Basuh kek singki yo tak payah basuh dalam toilet (amboiii toilet nak omputih puiii).  Eh mengado pulak omak irsyad ni kan. :P.



Lopeh dah potong sikit tu eden bogelkan kulit buah lai tuh. Kang kalau tak buang kulit kang mau tercokik pulak si irsyad kang haaa haru. 


Lopeh tu kasi potong dadu, cincang2 sikit bagi sonang nak masuk dalam food feeder tuh.

Masukkan buah yang dah dipotong dadu tadi cenggitu. Esei buek kasi padat sikit biar time Irsyad nak geget die rase jus buah lai tu kuar kaw2 punyo hehehe.



 

 Sotorusnye katop la Food Feeder tuh cenggitu haa. 



 

Lopeh tu apo lae kito bagi la kek saspek yang suko buek onar kek omak eh tuh. haaaa ko kemain eksited lae si Irsyad sampai terngago2 mulut bilo omak eh duk acah2 nak kasi tak nak hahaha. 



 Hahahaa goram dah si Irsyad bilo omak eh duk kojam main acah2 nak bagi. Pueh dio terngango2 mulut.


Haaaa lambek bonar nak nunggu omak eh bagi botul2, hambik ko dio cokau tangan den nak bonar natang tuh. huhuhu.


Bilo pestime Irsyad raso buah dalam baby food feeder tuh kemain suko lae dio dok layan isap.



Hamboihhh sampai bibir pun di kumam dek sodap eh dapek makan buah lai. 


Kemain layan lagi ko sampai menjejeh2 air liur



 Sambil kumam buah, sambil nengok tivi. Sonang eh hati ko kan




Haaa menikmati sungguh kan. Hihihi berbaloi ko beli Food Feeder nih. Alhamdulillah Irsyad gomar. Lopeh ni boleh la cubo torai buahan lain pulak. Lagi satu kan. maso Irsyad tongah beriyo mengumam makan buah tu kan, eden jalan kucing tigo ompek kali dopan die pun dio buek derkk je ko tau. hahahaha. 

Takpolah nak janji ekau suko omak ekau ni pun gombiro la samo. hihihihi. Eh lupo lak Baby Food Feeder ni kalau baby dah umur 6 bulan lebih tuh boleh la torai. Irsyad dah 8 bulan baru la omak eh hegeh2 nak bagi. Sekurangnye takdolah tercokik ko time makan buah tu kan.

Kirenye kite nak ajar dieorang la untuk suko makan buah ngan sayuran gitew aaaauwww!! (eh tetibe).

Ok tata.

 -mama Irfan&Irsyad-

Selasa, 23 April 2013

Saje Nak Bercerita..

Tibe2 tak semena2 tak tersengaje rindu pulak kat blog. Rindu dengan entri2 lame dolu2. Mase time Irfan kocik. Bile di kebak2 balik bace entri2 lame mesti macam2 rase ade. Dari Irfan bape bulan ntah sampai Irfan 2 tahun kot semua cerita dalam blog ni pasal die. lepas tu makin tinggal dah blog ni. 

Lepas tuh bile terkenangkan adik irfan, Irsyad rase macam tak adil pulak. Irfan dulu setiap bulan ade jer cerita perkembangan tumbesaran die. kadang2 kalau aku nak tau bile Irfan tumbuh gigi, bile Irfan boleh jalan, berape kali Irfan demam, bape kali Irfan kencing, bape kali Irfan berak ke sume aku tengok balik kat entri dolu2 blog nih. Semua tuh jadi rekod, jadi kenangan. 

Errmmm...sian pulak kat Irsyad. Manela tau sok2 die dah besar kot2 die berkesempatan bace blog ni mesti die terase hati, citer pasal abang die ade. Citer pasal die nan hado. Mesti mak aku tak berape sayang aku ngan tak eksited mase aku kekecik dulu nih,. adeh. Mintak dijauhkan semua tuh. Aku takmo anak2 aku rase camtu. 


Nak2 lagi Irfan sekarang pun dah rase dah macam tuh. Dah pandai dah beza yang mak die macamkan dah kurang sayang kat die asyik la ke adik. Padahal mak die juz membontotkan die untuk kasi adik menetek jer pun. Dah Irfan claim mama asyik sayang ke adik je. Adeh jangan la cenggitu nak. Kasih sayang mama kat Irfan ngan Irsyad tak dapat mama nak luah dengan kate2. Tak terkata deh nak oiii.

Irsyad sekarang ni dah nak masuk 9 bulan dah. Ragam pun semakin banyak dan selalu jugak la mencabar kesabaran omak eh yang sangatlah kurang sabar ni kadang2. Asal die berjage jer tak boleh langsung nampak aku. Asal nampak jer dengan tak semena2 melalak2 tak memasal. Kadang2 sampaikan aku tutup muke dengan tuala mase nak lalu depan die pun die boleh tau. Dah melalak mintak simpati suh amik die.  Ini macam kene pakai suit ultraman kot lalu depan die baru tak melalak gamaknye.

Die nak aku duk kepit celah ketiak aku ni tadah jer depan muke die sampai la die tertido. Tu yang tak semena2 si abangnye pulak tetibe muncung2 buat mukeitik lari carik dinding pastu merajuk mengadu2 kat dinding cakap " mama macam dah tak shayang irfan je", asyik shayang adik je" sambil sambung buat mukeitik. Alahai anak. Kang mama pun majuk larik kang haaa.



Abang Irfan pulak sekarang dah 5 tahun dah. Dah masuk tadika dah pun. Alhamdulillah banyak dah abang irfan pandai syukur. Pernah satu hari tuh kiteorang pergi kedai makan, sebelum kiteorang nak start makan tuh tetibe dengar Irfan bace Al-Fatihah kuat2 sambil mengadap frame ayat kursi kat dinding. Frame tu ayat kursi tapi si Irfan dengan konfidenye bace Al-fatihah sampai habis sambil tengok kat frame tuh. Hok aloh. 


Semenjak si adik dah nak masuk 9 bulan nih. Die dah pandai dah nak main2 smack down dengan si abang. Hamboihh kemain lagi ko yea cad, tulang baru pinjam tulang sotong lagi ade hati tu layan si abang bergusti bagai. Yang abang pulak bile si adik duk kasar pukul2 die, Irfan juz redoooo jer, sikit pun tak di balas balik ke adik. Fuhhh selamat.

Lepas tuh si adik tak puas hati sebab si abang apesal redooo je memanjang tak lawan balik siap2 gelak2 suke hati lagi bile si adik tibai ke die macam2, dah si adik nanges pulak tak puas hati. Dah kene la omak eh masuk campur jadi referee pulok. 

Ok la tata. Sok sok ke, luse luse ke, tulat tulat ke, bulan depan ke, tahun depan ke, ompek tahun lagi ke kite cerita lagi lah yea (hamboiiih melampau sungguh nih mengade :P). hahaha tetibe.


-mama irfan&irsyad-

Rabu, 27 Februari 2013

Wordless Wednesday- Buah Hati Pengarang Jantung Pisang Den




Abang dan Adik



Bajet bibir seksi katenyew si adek



 'Abang' Irfan sudah! hehehe


"Di kala mama shaye malas mau layan shaye punye ngade2 nak nyenyen nak nyenyen, shaye belasah isap semua jari jelah. sodap jugek".




Buah hati pengarang jantung, pankreas, pundi kencing, ulu hati, usus. Eh, semua yang berkenaan lah


*Dah kate kurang perkataan di hari Rabu khen. Sebab tu lah tak leh tulis banyak2. hehehe.


- mama irfan&irsyad-

Jumaat, 8 Februari 2013

My New Hobby..

Salam.. Arini den nak bgtau yg menjadi sebab musabab blog ni lamo tak dihapdate adalah disebabkan kebizian pasal hobby den ni.. hehehe.. welcome to RC world.. meh den kenalkan plak dgn keto kesayangan den.. bakal mengegarkan putarajaya pada Putrajaya RC day pada 16 dan 17 Feb 13 ni..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
V

TEAM DURANGO DEX 210

Jgn lupa dtg la beramai ramai pada 16 & 17 Feb ke Purajaya RC day

-pEACE nO wAR 

-PAPAIRFAN/ICAD-

Khamis, 7 Februari 2013

MOHAMAD IRSYAD HADIFF BIN MOHAMAD NOR ADHA

SALAM.. ngehh.. ngehh.. dah nak masuk 6 bln dah.. meh acik kona kan anak den yang no duo..



Taraaaa.... encem tak.. alamakkkk... air liur dah tokleh nak kaver....
 Mohamad Irsyad Hadiff..

So.. now... lets look at our new family..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Eksklusif untuk tontonan kengkawan... (gambo dah lapukkk.. ngeee)

-Peace No War-

-papairfan/icad-

Rabu, 6 Februari 2013

KERJA-KERJA PEMBERSIHAN SEDANG DIJALANKAN

Salam.. aloha... pekabo semuo.. umangggg aiii... bersawang.. berabuk.. tikus.. ghimau.. semuo ado.. jom kito bosihkan blog kito...



 Jangan marah gengggg,,, peace no war..

-papairfan/icad-





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...