SELAMAT DATANG KE MAPPIAU.BLOGSPOT.COM

Khamis, 25 November 2010

The Beauty of Lebanon.. part 3

Rombongan kitorg diteruskan lagi ke kawasan lebih utara Lubnan.. (cehh cam rombongan bdk skolah plak).. perjalanan kali ni kira2 amik masa dlm sejam jgak la.. kira destinasi seterusnya adalah Kota bersejarah Lubnan.. Byblos...



Ini adalah pandangan dari bahagian bawah kota byblos..

Sejarah Kota Byblos ni adalah dibina pada kurun ke 12 oleh crusader. tujuannya adalah sebagai satu kubu pertahanan ketika perang salib.. di sini jgak ada satu kawsan penempatan yg mana pioneer di lubnan ni.. (agaknya la..) tp mcm tu la yg di ceritakan oleh tourist guide kitorg..



Yg pakai topi putih cm koboi tu la kitorg punye guider.. dia bgtau kt blah blkang tembok tu ada sebijik bom yg tak meletup melekat kt dinding.. ala.. mcm yg korg tgk dlm filem pirate of caribean tu la. bom besi yg bulat tu.. malangnya aku tak dapat nak amik gambo bom tu coz dah terlepas jln..


Di sebelah dlm kota ni.. mmg ada mcm2 bilik.. kira mcm pej zaman dulu2 la.. kalu nak diikutkan kawasan ni bleh menempatkan kira2 200 org.. besar jgak kawasan kota ni.. penempatan dibina disekeliling kota..

Aku pun dah takde idea la nak merapek coz ari ni aku penat giler dgn keje.. So, senang citer kalu korg berpeluang ke Bumi Lubnan ni.. jgn lupa singgah kt kota Byblos ni.. coz korg bleh menikmati permandangan dari tepi laut yg sgt cantik.. disamping menghayati sejarah yg pernah berlaku kt sini... Peace No War.. adios..

-papairfan-

3 ulasan:

MAPPIAU berkata...

laaaa...lawo ghupenyer lubnan nih. Ingatkan tade sume2 tuh. Dah namenyer tempat perang kan. Hehehe

Tanpa Nama berkata...

ha.. tu baru skit.. tunggu part 4 lak.. hehehe..

-papairfan-

akubiomed berkata...

Saya pernah kesana selama seminggu untuk ke hospital universiti Rafik Hariri atas urusan kerja.

Saya suka suasana disana kerana suhu sama di Malaysia. Sempat makan di Bay Rock dan keluar ke Down Town yang musnah teruk di bedil Israel telah restore sepenunya. Suasana malam di sana hidup dengan gaya Eropah. Poster yang pejuang yang mati syahid akan digantung pada lampu jalan. Kesan perang masih ada tapi Lubnan pesat membangun.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...