SELAMAT DATANG KE MAPPIAU.BLOGSPOT.COM

Jumaat, 3 Disember 2010

BEIRUT SEA CLEANING...


Hari berganti hari.. bulan berganti bulan.. aku dah berada di Bumi Lubnan ini.. kali ni aku nak stori mori kt korg tentang aktiviti aku pada bulan Ogos yg lepas.. Masa ni grup2 MALBATT telah mula bercuti mengikut peringkat.. aku plak kene peringkat yg last sekali.. sedih beb bila tgk grup2 yg nak blk tu.. tapi takpe aku ttp bersabar menanti..



Aku bernasib baik sbb ada satu hari tu kitorg telah dijemput utk menyertai program Sea Cleaning di sekitar persisiran Pantai Beirut... Mulanya aku ingat kutip sampai kt pantai.. rupanya bersihkan sampah kt dlm air.. Nasib baik la mmg minat aku scuba diving.. so, utk melepaskan gian utk diving aku bersama 5 org pegawai lagi menyertai program ni..


Program ni telah mendapat liputan media massa tempatan dan ada diantara peg aku telah ditemuramah berkenaan program ni..


Disamping membersihkan kawasan dlm air di Beirut ini.. Tujuan program ni adalah utk saling kenal mengenali divers yg ada di bumi Lubnan ni.. bagi aku.. ini salah satu kerja amal yg aku bleh buat di sini dan ini juga merupakan salah satu pysops dlm tentera iaitu dibawah program CIMIC (Civillian Military Cooperration)...





Ready to Dive... bergaya tak aku..


Kitorg dive sehingga kedalaman 10m je.. ye la.. sbb yg byk sampah pun kat area persisiran tu je.. tp sampah mmg byk.. terutama tin air minuman.. tp aku rasa seronok sbb dapat dive kt sini..



MALAYSIAN Divers in Lebanon... yg belah kiri tu aku le.. hikkss..


Walaupun visibilitynya hanya setakat 5m je.. air pun agak keruh.. tp cukup utk aku menikmati coral2 yg ada..

Konsep mengutip sampah adalah dgn membawa jaring2 dah apabila penuh sampah2 akan dikumpul di satu tempat yg telah ditandakan di dalam air.. lepas dah rasa cukup byk baru la kitorg bwk naik ke atas bot... so inilah hasilnya...


Sampah ni kira aku berdua je kutip.. masa ni kira2 ada lebih kurang lebih 20 diver lain yg turut mengutip sampah..


So, kitorg dapat 2 kali dive pada hari tu.. dan hasilnya korg tgk la sendiri.. Sebenarnya ada lebih kurang 2 tan lagi sampah kt belah tepi tu.. Program ni jgak mendapat sponsor dari HSBC di Beirut.. kat sini ada satu dive site yg aku teringin gak nak g.. iaitu submarine rack.. (kapal selam british yg di bom ketika WW2) diorg ckp kt situ mmg best.. kedalaman lebih kurang 30m..


Aku pun enjoy jgak la hari tu.. walaupun sedih tak dapat blk cuti awal... kepada sesiapa nak join pas ni bleh bgtau kt aku.. dgn syarat ada lesen dive.. sbb maybe next year diorg nak buat lagi.. masa tu aku dah takde kt sini dah.. hehehe.. korg dtg la sendri la yek.. hehehe.. anyway.. Peace No War.. adios..


-papairfan-

3 ulasan:

sekamar rindu berkata...

salam..

suami puan bertugas dibawah panji2 PBB...ooh..besarnya pengorbanan untuk negara...

saya mendoakan suami puan..selamat dan dirahmati Allah swt selalu..

amin...!

Tanpa Nama berkata...

sekamar rindu: Tima kasih.. as Malaysia People..we don't ask what malaysia do for us.. but ask what we do for malaysia.. disebalik tu besar lagi pengorbanan seorang isteri yg setia menunggu suaminya... tq my dear mamairfan..

-papairfan-

MAPPIAU berkata...

sekamar rindu,
terima kasih yea ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...