SELAMAT DATANG KE MAPPIAU.BLOGSPOT.COM

Khamis, 23 Disember 2010

Tahukah Anda...

Hari tu mamairfan ada tanya aku pasal henpon.. nak amik blakberry ke nak amik ifon.. so.. aku pun tak tau mana yg ok.. jadik, sbg suami yg menyayangi isterinya.. ceeewahhh.. aku pun carik la apa perbezaan kedua-dia jenis talipon ni.. jom kita kongsi...


Apa Perbezaan PDA phone dan Smartphone?


Sebenarnya keduanya hampir sama. PDA phone yang merupakan singkatan dari Personal Digital Assistant Phone merupakan pengembangan dari PDA yang biasa juga digunakan sebagai telepon. PDA sendiri pada awalnya dibuat sebagai komputer mini yang berfungsi sebagai organizer digital dan mudah dibawa ke mana-mana. Namun dalam pengembangan selanjutnya, fungsi telepon ditambahkan dalam PDA sehingga dikenal dengan nama PDA phone.


Sebaliknya smartphone merupakan pengembangan dari telepon selular yang kemudian ditambahkan fitur dan fasilitas lainnya sehingga menjadi telepon yang cerdas dan disebut smartphone. Jika dibandingkan, hampir tidak ada perbedaan antara PDA phone dan smartphone... canggih tu...


Tips Memilih PDA phone atau Smartphone

Berikut ini beberapa tips dan saranan sebelum Anda memutuskan untuk mengganti telepon selular Anda dengan smartphone atau PDA phone.

  • Jaringan selular

    Jika Anda sering pergi ke luar negeri, pilihlah smartphone dengan jaringan GSM dan bukan CDMA. Sebabnya di luar negeri, Anda dapat membeli topap untuk dipasang di smartphone Anda. Anda pun juga boleh menggunakan jaringan roaming dari operator selular Anda. Namun jika Anda lebih banyak di dalam negeri, Anda boleh gunakan jaringan alternatif lainnya seperti CDMA.

  • Sistem Operasi (Operating System)

    Zaman sekarang ni ada berbagai sistem operasi (operating system) untuk smartphone. Beberapa di antaranya yaitu Symbian, Windows Mobile, Android, Linux, Palm OS, dan BlackBerry. Masing-masing memiliki keunggulan,kehebatan dan fungsi-fungsi khusus. Periksalah dengan cermat fungsi-fungsi mana saja yang paling best dan paling sering Anda gunakan. Hampir semua sistem operasi boleh melakukan function yang sama seperti telepon, e-mail, web, dan SMS/MMS. Namun ada beberapa yang spesifik, misalnya BlackBerry yang membuat conection ke server e-mail dan server chat khusus dari BlackBerry. Jika Anda sering menggunakan produk Microsoft seperti Windows dan Microsoft Office, maka Anda kene pilih sistem operasi Windows Mobile supaya senang menggunakannya.

  • Kecepatan Data (Download Speed)

    Kecepatan data juga dapat menjadi pertimbangan khusus bagi Anda yang sering browsing di Internet dan ber e-mail email lan. Beberapa smartphone menawarkan kecepatan data 3G hingga HSDPA (High Speed Downlink Package Access) atau 3.5G yang kecepatannya mencapai 7 kali kecepatan 3G. Di jaringan CDMA juga dikenal dengan EV-DO. Jika Anda berlangganan paket time based, maka semakin tinggi kecepatan data, semakin murah kadarnya. Kecepatan data dari yang paling rendah hingga yang paling tinggi yaitu (pada jaringan GSM): GPRS, EDGE, 3G, 3.5G (HSDPA).

  • Fungsi WiFi

    Jika Anda sering berada di daerah yang menyediakan hotspot mcm kt kedai-kedai mamak, starbuck, maka pertimbangkan membeli smartphone yang memiliki fasilitas WiFi. Dengan fasilitas ini, Anda dapat melakukan connection ke Internet tanpa sebarang kredit.. free je beb..Fungsi ini tidak disarankan untuk smartphone kerana sudah banyak jaringan seluler yang menawarkan kecepatan Internet broadband seperti 3.5G dan EV-DO.

  • Keypad QWERTY

    Beberapa smartphone telah dilengkapi dengan keypad QWERTY yaitu keypad yang susunan hurufnya mirip dengan susunan huruf pada keyboard komputer atau laptop Anda. Bende alah ni ini memang mempermudah pengguna untuk menaip pada smartphone dibanding menggunakan keypad numerik atau angka. Jika Anda sering manaip, maka elokla menggunakan keypad QWERTY. Namun jika Anda hanya sekadar menelepon, membaca e-mail dan browsing, keypad numerik atau angka masih cocok untuk Anda. maknanya kalu mamairfan dia suka la ni.. sbb dia terer menaip.. hehehe..

  • Connectivity

    Pastikan Anda dapat memindahkan data yang ada di smartphone dengan mudah. Misalnya Anda telah mengambil gambar dengan kemaruknya.. ye la.. hp canggih katakan.. lalu ingin memindahkan ke komputer atau laptop dah tentu Anda memerlukan kabel data, USB ataupun melalui Bluetooth. Oleh itu pastikan bahwa salah satu bende yg kene ada adalah port USB.

  • Memory

    Periksa berapa jumlah internal memory yangada. Jika Anda merasa kurang, periksa juga apakah smartphone tersebut memiliki slot untuk external memory untuk menampung data-data Anda.

  • Layar (Display)

    Jika Anda sering mengerjakan dokumen di smartphone Anda, maka pilihlah ukuran LCD (display) yang besar. LCD yang lebih besar membuat Anda lebih mudah dan nyaman dalam mengolah dan mengerjakan dokumen Anda. Tp jgn la amik sampai 40inci plak.. sengal tu beb nak bwk.. hahaha..

  • Aplikasi

    Anda dapat juga perlu memeriksa aplikasi (software) apa saja yang terdapat dalam smartphone tersebut. Jika Anda sering mengolah dokumen, apakah sudah ada aplikasi di dalamnya (office suite) seperti pengolah kata, spreadsheet maupun aplikasi lainn. Atau jika Anda senang mendengar musik atau menonton filem, kene la pastikan boleh tgk video atau pun main lagu...


Errrmmm.. aku pun dah ada la skit idea nak beli yg mcm mana nanti.. tp bergantung kepada kewangan aku jgak.. insyaallah bila blk dari Lubnan ni la aku beli utk mamairfan.. tp tunggu pilihannya.. suprise... hehehe.. (pesanan dari pihak penaja: jangan beli yg cap ayam@made in China.. menyesal nanti... hehehe) Peace No War.. adios..


-papairfan-

13 ulasan:

MAPPIAU berkata...

yeah yeah nak dapat henpon yeah yeah hahahahaha

nazirulhazwan~ berkata...

nak jugak satu boleh tak??haha

MAPPIAU berkata...

naz,
boleh boleh...ko lari 10 kali pusing sambil kaki ke atas kat belog aku dulu bole??? wakakakaka

Amirah Yusof berkata...

kalo naz mintak satu, amirah mintak dua aa..camna la agaknya akak suruh bt yek..100 kali pusing kut ye,ngeh2

MAPPIAU berkata...

amirah,

ooOOO amirah nak 2 je yea boleh boleh jugak no hal, amirah juz merangkak jer 10 1/2 kali pusing kat belog akak pastu membawak ke blog amirah sambil tangan 2 2 belah kat atas boleh dik???? muahahahaha

mie berkata...

beli la dua2 la..
khas untuk isteri tersayang..
heheeee

MAPPIAU berkata...

mie,

waaaaaa idea yang bernas laaa sokaaa sokaaaa

papairfan sile la ambik maklum komen si mie ni yea muahahaha

anakibu berkata...

drpd kembar 3 "ayah'...papairfan bukan ke kiter samer2 beli blackberry kat pak arab..kat malaysia x dpt mcm tue wooooowwww..

dwaty berkata...

pe2 pun kalau nak beli hp... pastikan yang ori....

Tanpa Nama berkata...

mie: tamak sgt tu nak beli 2 2.. hehehe..

anakibu: blackberry pak arab tu cap ayam.. tak best..

dwaty: ya betullll.. belilah yg original.. bkn orichina.. hehehe..

mamairfan: tunggu....

-papairfan-

kinsyakrn berkata...

belilah iphon3...smart hooo ladies pake..

MAPPIAU berkata...

kinsyakrn,

huhuhu iphone 2 pun tak terbeli inikan pulak 3 hohohoho :P. tu kene tunggu duit datang bergolek2 sambil guling2 dulu tuh baru boleh sambar iphone 3 ngeeee.

Tanpa Nama berkata...

kinsyakrn: insyaallah.. ada rezki...

-papairfan-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...