SELAMAT DATANG KE MAPPIAU.BLOGSPOT.COM

Isnin, 6 Disember 2010

TRIP KE EGYPT.. DAY 1


Setelah puas aku bersedih sbb asik menghantar org bercuti.. akhirnya masa yg dinanti2 kan pun tiba.. skang turn aku plak bercuti.. yahooo.. Tp sblm aku bercuti ke Malaysia, aku telah berpeluang utk melawat Negara Egypt dan mendapat Diving pakej kat sana... Nasib baik la sblm datang misi ari tu aku dah prepare semua diving equipment aku.. so, ari tu masa kt Beirut pun aku dah dapat dive 2 kali sebagai mengulang kaji blk dive skill aku.. ye la.. kt Egypt ni adalah merupakan salah satu the Best Dive Site in The World.. aku takkan lepaskan peluang tu...


First day aku mula bercuti.. pagi2 morning kul 3 pagi aku dah gerak dari Kem UNP 6-40, Tibnin. aku mmg tak tido mlm tu sbb exited giler nak balik jumpa mamairfan.. hehe.. walaupun aku terpaksa menunggu seminggu je lagi utk blk ke Malaysia tp kehangatan utk aku terbang ke Malaysia tu dah ada... sampai je kat airport.. aku bersama 2 lagi peg aku terus salin baju n cek in.. flight aku kul 1245 tghari..


So, lpas je cek in lebih kurang kul 10 pagi.. perut pun dah kebulur.. tgk2 ada kedai jual donut.. jadik la buat alas perut...


Permandangan udara Bandar Cairo, Egypt...


Lebih kurang kul 1230 kitorg dah bleh boarding dah.. masa tu kirog naik Egyptair.. naik ke kapal terbang.. mata aku otomatik jadik ngantuk.. apa lagi.. membuta la.. best wooo tido dlm kapal terbang.. hehehe.. sedar2 je dah sampai.. aikk.. kejapnyer.. rupa2 nya perjalanan dari Beirut ke Cairo juz 1 jam je.. cehhh..


Touch down je kat Cairo.. kitorg kene naik connecting flight utk ke Sharm El Sheikh.. sbb dah mmg dlm plan kitorg dive kt sana.. masa kt Cairo tu juz lpak2 kt dlm airport je la...


Ermm.. aku terpaksa menunggu sejam je lagi utk naik flight skali lagi ke Sharm El sheikh... perjalanan dari Cairo ke Sharm El Sheikh pun lebih kurang sejam.. elehh.. sama je jauh cam nak ke Beirut je..


Bila dah sampai tu plak.. tetibe je ada mamat arab tu datang kt kitorg.. ishh.. aku cakap apahal plak mamat ni.. tp bila aku tgk tag nama dia rupanya dia ni staf airport.. sekali dia ckap beg kitorg takde kat sini la.. terkejut aku.. apahal plak.. patut la kitorg tunggu beg kitorg tak naik2.. dkt 20 min jgak la tunggu.. rupanya.. beg kitorg ada kat ketibaan international... fuhhh.. selamat.. tmpat yg kitorg naik masa dtg sharm el sheikh tu penerbangan domistik je.. suspen betul la..


Lepas tu plak.. time nak ke hotel.. satu lagi masalah.. peg aku cakap nanti kt airport diorg akan tunggu.. ishh.. kitorg dah lepak kt situ lebih dari sejam dah.. takde pun kelibat mamat arab pegang tag nama kitorg.. aduiyaiii.. nak tipon pakai publik fon.. kitorg mana ada duit syiling egypt.. nasib baik la ada staf kt situ dia bermurah hati bagi pakai tipon opis.. trus je kontek org hotel.. dia bgtau lagi setengah jam dia sampai.. perut aku dah mula lapar dah ni.. tgk jam dah kul 5 ptg dah.. ari pun dah mula gelap..


Janji setengah jam.. tgk2 kul 6 ptg baru dia sampai.. bila kitorg sampi je kt Hotel Amar Sinar kitorg punye Dive master dah siap2 tunggu kitorg.. sbb hotel tu sblh je dgn Dive Center... Dive master tu trus bg short brief apa yg akan berlaku bsok.. yg aku dgr kitorg akan buat 2 dive bsok.. pas cek in bilik .. apa lagi.. cargasss cari makan.. kitorg jalan kaki dari hotel lebih kurang 10 min tgk2 ternampak satu kedai ni...

Wahhh.. kedai masakan asia.. aku dah terbayang dah nasik goreng ayam.. ye la.. kalu tak kt sini mana nak cekau mknanan mcm tu.. nasib baik la jumpa kedai ni..


So, menu aku adalah Nasik Goreng ayam... pergghhh.. sodap...


Yg pakai baju pink tu la kawan pertama kitorg kt egypt ni.. nama dia Ali Baba.. very frendly.. dia la yg byk crita pasal tempat2 kt sini... ehh.. lupa plak nak perkenalkan peg aku yg bersama2 aku.. yg baju putih tu Kapt Meor dan yg baju coklat tu Mej Niza.. itu la geng aku masa kt egypt ni... Mlm tu pas bgtau kt mamairfan yg aku dah sampai kt hotel dah siap mkn dah aku pun study skit la dive site yg akan kitorg pegi besoknya.. apa yg akan berlaku seterusnya.. tungguu... Peace No War.. adios..

-papairfan-

4 ulasan:

MAPPIAU berkata...

teringin jugak nak dive, tapiii asal masuk dlam air jer mulela rase nak mengucap. Canne... :(

mekchu berkata...

cop cop.. blog ni jugak di tulis oleh papairfan ke?? sbb rajin sgt ada update baru.. hehe

MAPPIAU berkata...

mekchu,
ocopot..terkejut den, hahahaha

haah mekcu papairfan pun update jugak kat blog ni, dah kate suami isteri kan haruslah bekerjasama gitewww :P.

hehehehe...

Tanpa Nama berkata...

apa yang penting.. kerjasama.. kerjasama... hehehe..

-papairfan-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...