SELAMAT DATANG KE MAPPIAU.BLOGSPOT.COM

Rabu, 8 Disember 2010

TRIP KE EGYPT.. DAY 3


Hari ketiga aku diteruskan dgn perjalanan ke Taman Laut egypt, iaitu Ras Muhammad.. perjalanan lebih kurang 2 jam baru sampai ke tempat ni.. seperti biasa bot mewah yg kitorg naik meluncur laju.. opppss.. lupa plak nak bgtau nama bot ni.. COLIBRI.. rupa dia sama sebijik cm yg kt bawah ni..



Bila sampai je kt Dive site yg dimaksudkan tu.. Dive Master trus bg briefing.. dia bgtau kt sini arus kuat.. so, kene berhati2 skit.. alamak.. kompom penat nak mengayuh kaki ni.. tp sbb exited sgt nak tgk apa yg ada kt sini aku ttp nak turun jgak.. dan dia bgtau kalu kitorg bernasib baik bleh jumpa Tiger Shark.. wahhh.. best2.. utk maklumat korg.. Shark ni tak mkn org.. terutamanya diver.. biasanya yg menjadi mangsa adalah snorklers.. ermm.. baru2 ni member aku ckp mmg ada snorklers kene gigit dgn oceanic shark.. nasib aku tak jumpa.. takut gak woo..


So, abis je briefing dgn cek peralatan kitorg trus turun.. Subhanallah.. indahnya ciptaan tuhan..





Nama ikan ni Morray.. tgk la dia tgh nak mkn ikan kecik tu.. saiz morray ni mmg besar.. panjang dia lebih kurang panjang aku...


Lepas tu aku berpeluang utk masuk ke gua2 kecik yg ada kt sini.. pehhh.. mmg best... adventure giler...


Ni kt pintu masuk gua.. kalu masuk kt belah dlm gua ni mmg gelap.. nasib baik la member aku ada bwk lampu suluh...


Finding NEMO....

Satu lagi yg menarik perhatian aku adalah dgn terjumpanya sekumpulan ikan yg bosa gedabak dlm satu kumpulan yg byk.. rasa cm duduk dlm akuarium pun ada.. citer byk tak guna.. korg datang tgk la sendiri... hehehe..


Satu lagi kepuasan yg teramat sgt.. mmg layak tempat ni dipanggil Taman laut egypt... rugi kalu korg tak dive kat sini.. terutama yg diver la.. Keindahan alam di darat semua org bleh nikmati.. kecuali yg buta la.. tp keindahan dasar laut ni bkn semua org bleh nikmati.. kecuali diver.. hehehe...


Rock yeahhhh....


Malam tu aku bersama geng2 aku ke satu tempat yg agak popular di Sharm El Sheikh ni.. iaitu Old Town Market.. aku ingat kt KL je ada.. kt sini pun ada jgak...



Menu aku mlm tu adalah ayam panggang Egypt bersama nasik goreng.. ermm.. sodap sehingga menjilat jari...


Sambil2 mkn tu.. ada plak persembahan tarian.. nama tarian ni aku tak hingat la.. tp yg menariknya.. mamat ni mampu utk berpusing tak henti sambil memusingkan gaun dia yg besar tu selama 15 min kot.. sambil pusing tu mcm2 aksi la dia buat...


Kalu aku ni mau dah tergolek poning dah ni...


So.. satu lagi pengalaman yg tak dapat aku lupakan.. aku tak nak pengalaman aku bersemadi di ingatan aku mcm tu je.. sbb tu la aku zahirkan pengalaman aku kat dlm blog ni.. juz utk share apa yg aku rasa.. dan at least aku bleh tgk blk bila aku dah tua nanti.. janji aku puas dgn apa yg aku buat.. walau apa pun.. Peace No War.. adios..


-papairfan-

2 ulasan:

MAPPIAU berkata...

erkkk terliurnyer tengok ayam panggang tuh...adeh..lapar dah nih isk..

dwaty berkata...

best bya.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...