SELAMAT DATANG KE MAPPIAU.BLOGSPOT.COM

Ahad, 12 Disember 2010

TRIP KE EGYPT.. LAST DAY..


Ermmm.. hari ni aku dah semakin baik.. berkat doa kwn2 blogger yg membuat kan aku trus bersemangat utk berblogging lagi.. TQ guys.. Suhu skang 11 darjah selsius.. sumber dari jam tangan sunnto aku.. hehehe..


Hujan ais pun dah mula turun tp aku tak dapat nak amik gambo coz gelap sgt.. Eh.. aku nak truskan citer last day aku kt Egypt.. Aku bergerak dari Sharm El sheikh pada bsok mlmnyer.. naik bas SuperJet.. nama je Jet tp lembab.. Bas gerak lebih kurang kul 10 mlm.. lepas packing2 then cek out dari hotel trus cargas amik Cab dan g ke stesen bas..



Sekarang aku dah layak untuk bergelar.. RED SEA DIVER.


Perjalanan lebih kurang 8 jam.. nasib baik la kitorg grak mlm.. so.. mcm biasak la.. membuta besar besaran la.. aku kalu dah tido mmg tak sedar diri dah.. tau2 je member aku kejut coz dah sampai.. bukak je mata aku rasa cm berada di planet asing.. aku tanya ni kat mana ni.. member aku ckp.. entah.. aduiyaii.. apa2 hal g kencing dulu.. pastu basuh muka baru kita pikir next step..


yang pastinyer sdang aku dah berada di Banda Cairo.. tp tak tau kat blah mana.. sbb kat sini ada byk stesen bas.. so, cara paling senang tahan cab.. pastu bg alamat hotel yg kitorg dah booking.. hehehe.. kojo sonang.. sampai je hotel trus mandi2 then siap2 utk tour ke Piramid.. yahoo..


Kalau dah jejak kat Egypt ni kalu tak g Piramid ni mmg tak cukup syarat tau.. mcm tak lengkap je trip.. Kitorg dah amik pakej utk Land Tour dari hotel driver kitorg dah siap2 tunggu utk bwk kitorg ke Giza..


Sblm memulakan perjalanan di padang pasir ni.. aku diberi pilihan.. nak naik kuda ke nak naik unta.. masa tu juz tinggal 2 ekor kuda dan seekor unta.. aiseymen.. tp disebabkan aku dah penah tunggang kuda ni.. biar la aku amik kudav dulu baru ta k kekok.. nanti masa blk nanti baru tukar unta..


Hoyehh.. time to see one of 7 wonders in the world..


Mcm ni la rupa piramid Giza ni.. sebenarnya kt sini ada lebih kurang 8 kot piramid.. 3 yg besar 5 yg kecik.. ehh.. ye ke.. lupa la plak.. tp maklumat yg aku dapat dari tourist guide aku.. piramid ni dibina lebih kurang 5000 tahun yg lalu.. satu piramid dibina oleh lebih kurang 100,000 rakyat egypt.. 70% darinya mati ketika pembinaan..


batu2 piramid ni datangnya dari Luxor.. iaitu di bahagian utara egypt.. masa dulu.. batu2 ni diikat dgn kayu dan dihanyutkan melalui Sungai Nil.. tp aku tgk Sg Nil jauh dari sini.. kompius gak aku.. tp dia bgtau yg dulu sg nil mmg lalu kat area ni jgak.. tp dah tertimbus..


Aku dah jadik mcm org Badwi plak.. skali mcm koboi pun ada.. yeehhaaaa...


Aku tanya jgak mcm ne diorg naikkan batu dari bwh sampai atas.. tp dia sendri pun susah nak jawab.. tp yg pastinya batu tu digolek kan pakai kayu...


Walaupun aku tak panjat piramid tu.. tp aku ttp dapat pegang puncak piramid.. hikksss..


Kepada sape yg tak penah tgk piramid dari dekat.. ko tgk la batu2 tapak tu.. besar dia lebih kurang sebijik lori pickup.. tinggi dia kalu aku berdiri pastu tegakkan tangan ke atas baru dapat capai bahagian atas batu tu..


Tak jauh dari piramid plak ada sphinx iaitu ukiran batu yg besar mempunyai muka lelaki.. rambut perempuan dan badan binatang.. Dari sumber maklumat yg dibgtau.. bende ni diukir sendiri dan rupa tu adalah rupa org yg mengukir tu....



Tp kan.. aku pun tak kenapa org ramai mesti nak dengki kat bende alah ni.. ko tgk tu.. sian dia...

Hehehe.. ensem kan kalu dia pakai rayben oakley..


Lepas puas aku dgn member aku mengenekan shpinx tu kitorg pun cargas blah dari situ.. seperti yg dijanjikan aku plak kene naik unta.. wal padang pasiron.. tumfuk tumfuk.. taiek unta...


Tour aku di Giza berakhir di situ.. lpas dari situ kitorg dibawa berjalan di sekitar banda cairo.. sampai petang baru kitorg blk hotel.. mlm tu plak.. kitorg kuar lagi.. sasaran utama adalah...



HARD ROCK CAFE.. CAIRO..



Old Skool....



Seperi biasak la.. kalu aku g Hard Rock mmg tak penah lupakan mamairfan.. dan bende wajib yg aku beli utk adalah baju hard rock.. sori gambo takdo.. hikkss..


Dan akhirnya aku dah menamatkan Trip aku di Egypt ni.. its time to go home now.. masa utk sambung cuti di Malaysia.. aku dah rindu gile kat mamairfan.. Egypt telah memberikan aku byk pengalaman yg sgt2 berharga dan berguna pada aku.. Insyaallah kalu ada rezki nanti aku akan bwk mamairfan dan irfan dtg sini lagi.. kalu korg dtg sini pun jgn lupa pegi ke tempat2 yg aku dah pegi tu dan jgn lupa share dgn kengkawan lain... Selamat Tinggal Egypt...


Sekian saja pengalaman aku di Egypt.. Kuala Lumpur.. tunggu... ehh.. silap.. mamairfan... tunggu.. Peace No War.. adios...

-papairfan-

4 ulasan:

MAPPIAU berkata...

waaa g egypt...nak nak nak :)

Tanpa Nama berkata...

Insyaallah.. the day will come..

-papairfan-

mie berkata...

penah singgah di port saja...
bila la dapat lawat piramid

MAPPIAU berkata...

mie,
insyaallah ade tu nanti rezeki :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...