SELAMAT DATANG KE MAPPIAU.BLOGSPOT.COM

Selasa, 29 Mac 2011

kenduri Lenggang Perut Makngah Irfan

Hari Sabtu hari tuh kiteorang buat kenduri doa selamat dan lenggang perut untuk adik aku yang tengah mengandung 7 bulan. Buat kat umah mak aku jer kat Nogori, senang jiran2 sume ade nak tolong2 kan.





Memang tiap kali kenduri tak kire la kenduri untuk majlis kawen atau kenduri doa selamat memang kiteorang tak amik katering, kiteorang lebih prefer untuk masak sendiri. Sebab hasil masakan tuh lagi ummmmpphhh!! hehehe. Di tambah pulak memang jiran2 tetangga sume ringgan tulang membantu, jadi alhamdulillah bab masak memasak untuk lauk kenduri memang takde masalah :).


Eh tu anak jiran sape pulak tuh yang rajin la sangat tu yek, vavavavava :P



Eh eh mak orang rupenyerrrr alolololo rajinnyerrrrr semangat sungguh la haih dengan berbaju tidonyer  wakakakakaka :P *muntohhhhhh*


Hahahaha laki bini nih masing2 belum mandi lagi dah gediks2 bergamba akekekeke. Time ni baru lepas setting meja makan dan buat ape yang patut, tu yang masing2 muke berlenggas tuh. Eh?? perasan tak minah yang sebelah tu la yang rajin tadi tu kan kan kan kan :P hahahahahaha (ramai la yang muntoh belahak ijo ni kang :P)





Mamat tuh cam biasak la bile dah ramai umat yang melayan die ape lagi memang abis la satu rumah die tawap. Bile die dah ON mode main die, memang tak makan tak hape dah mainnnn jelaaa memanjang huh!!.


Ni mase tengah dah start bace yassin mule2 irfan baik jer die dengar ramai2 bace. Tapiii lepas jer die nampak kelibat bapak die ape lagi "papaaaaaaaaaaa....papaaaaaaaaaa" dengan sekuat suare die panggil bapak eh hadoiiiiyaiii sabar jela budak ni tau.




Lepas dah abis bacaan yasin terus buat lenggang perut untuk adik aku pulak, tu yang gambar belah atas tu antara bahan2 untuk buat lenggang perut. Bidan kampung yang buatkan untuk lenggang perut nih, katenyer lenggang perut ni di buat untuk memudahkan bayi tuh nampak jalan keluar nanti mase nak beranak. Haaa macam tu la lebih kurang. Kite juz berikhtiar dan berdoa kan selebihnyer mudahan dipermudahkan oleh Allah nanti.



Antara lauk pauk yang ade hari tuh halamakkk aku tak tau la ape name lauk nih, tapi yang aku tau ade kacang panjang campur hati ayam pergghhhhh ni lauk peberet aku nih, rasenyer malatopppppsss uollllssss akekeke. Disebabkan tengok lauk ni la buat aku kebulur sampai gegel kaki okehhh (hahahaha hover tauu :P)



Okeh yang ni konpem aku tau (dengan berlagaknye) ni labu masak...masak....masakkk... eh masak ape nih yeh halamakkkkkkk :P



Okeh okeh aku cube teka name lauk ni pulak haaa ni memang alkonfemlah aku memang tau nih muahahahaha. Ni pulak lauk kambing masak kari hokeyyy haaaaa konpem betul dah nih hikhikhik :P. kari kambing ni pun perggggghhhhhhh memang malatoppp uolllss rase die wallaaaa memang kecundang la diet aku hari tuh hadoiiilaaa :P.

 Waaaa ayam gorengggggg (sile bace ikut nada upin ipin :P)




Sambal belacan uollssssssss ada umppphhhhh!!!! hahahaha
 

Oh tak lupe jugak pemanis mulut hari tuh cendol buat sendiri oleh atuk ngan uwan irfan hehehe (jemput tengok yea sumeeeee akekekeke :P)




Jiran tetangge dan sedare mare yang sedang menjamu selera :)).





Budak tecik ni pulak orang lain tengah sebok2 duk serbu makanan die masih lagi seeeebok main hahahahahaha anak anak.


Irfan dan makngahnyer.. mudahan segalanye dipermudahkan mase adik aku nak bersalin nanti aminnnn :). Tak sabar jugak aku nak tunggu kehadiran cucu kedua kat dalam family kiteorang nih. Kirenye kalau kat belah family aku, ni anak buah aku yang pertama la nanti nih insyaallah :)) hehehe. 

Dan semestinyer aku tak sabar nak tengok reaksi irfan nanti, almaklumlah dah 3 tahun atuk ngan uwan die dok melayan die jer, haa kemain manje ya hamat la die kan kan hihihihi. Kalau irfan ok jer dengan kehadiran sepupu die nanti boleh la aku hint papairfan untuk proceed pulak eh? muahahahaha :P.

-mamairfan-

27 ulasan:

mie berkata...

nak hantar peiuk untuk dicuci boleh?
ada bakat la...
hahhahaaa

kambing masak kari satu !!!
kari kambing satu...
ehehehehee

MAPPIAU berkata...

@mie

hohohoho boleh dik boleh, kalau habuannyer tiket A'Famosa Animal Safari punyer pasal no hal lorrrr akekeke :P

kambing masak kari (name panjang)
kari kambing (name pendek)

bluekkkkkkk :P

zati embong berkata...

haha kak,sempoi betul dgn baju tidur je.boleh main2 air kat luar terus dah 2 kak O.o

kayyana berkata...

bju tdo pun bleh interframe ker?? ceh.. huhuhuhuhu... menjeng la kak d nih..

bonda dadif aka akish berkata...

ttp menten!!!

pakai baju tdo...tugasan ttp tugasan...

=D

aDieyZa berkata...

zana pun suka buat kenduri kat kampung sbb masak secara gotong royong adalah terbaik!!!!

terus lapar bila tgk gmbr makanan tu semua.. terliur!!

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ berkata...

diana : kat umah kakD ni byk lg pinggan mangkuk hayun tak basuh lg ni...hohohohohoho...

wow!!majlis lenggang perut...lama kakD tak tngk ni...ooo..kat sana masih lg buat ye....

mekchu berkata...

teringat kenduri lenggang perut dedolu.. bulan dpn pun adik ipar mekchu nak wat lenggang perut gak.. masak sendiri gak.. tp mekchu tak de la sampai basuh pinggan dgn baju tido kot.. hahahaha... sibuk sangat kalahkan mak pengantin....

nora berkata...

puyoooooo rajinnya
pasni sambung kontrak membasuh kat umah aku lak

ENTRY HOT : 2+1

ghost writer berkata...

kenduri menghimpunkan komuniti dalam satu kesepakatan atau senang nak cakap tolong menolong dalam meringankan dan melancarkan sesuatu pekerjaan..ouh lupa nak selitkan ia satu bentuk gotong royong...kenduri juga satu tahap rasa kesyukuran kita pada Tuhan untuk merahmati akan hidup kita...

elakkan kenduri yang menghampiri bidaah...

ctpayong berkata...

semoga makngah irfan selamat melahirkan.

irfan sok jangan buli baby tu ok.

irfan baik kan...!

MAPPIAU berkata...

@zati embong

hahaha tu la pasal lepas jer kene gegar ngan mak suh bangun terus ngelupur sampaikan tak sempat nak salin baju tido hik3

MAPPIAU berkata...

@kayyana

elehhhhhh ko pun nak cecube terai la nanti tuh kan kan kan :P

MAPPIAU berkata...

@bonda dadif aka akish

yeargh yearghhhhhh hahahaha :P

MAPPIAU berkata...

@aDieyZa

tu la pasal mase saye dok taip tengok makanan tuh pun dah terliur balik dah hahahaha

MAPPIAU berkata...

@LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™

kalau diana buat2 tak bace komen kakD ni boleh tak Akekekeke :P

MAPPIAU berkata...

@mekchu

hahahahaha strategi kene baeeek kak su, pakai baju tido tuh menunjukkan kesemangatan yang lebih tuh akekekeke :P, sebab bile dah tukar jer baju lain konpem jadi malas dah sebab dah siap2 wangi2 kan kan kan hahahaha :P strategi strategi

MAPPIAU berkata...

@nora

aku buat2 terdelete komen ni boleh?? :P hahahaha

MAPPIAU berkata...

@ghost writer

hehehe betul betul betul :))

mudahan dijauhkanlah kan hurmmmm..

MAPPIAU berkata...

@ctpayong

mudahan begitula hendaknyer kak

terima kasih kakct :))

dwaty berkata...

kalau ada kenduri... nak pinjam yang tengah basuh periuk belanga tu la boleh???? hehehe...

mie berkata...

wow!!
ramai nak offer srh basuh periuk ni..
konfom kaya ni...
heheheeee

MAPPIAU berkata...

@dwaty

wahhh!! boleh boleh kalau kene dengan habuannye hahahahaha :P

MAPPIAU berkata...

@mie

uitttt basuh periuk mane nak kaye sangat.. lain la kalau basuh jettttt wakakakkaaaaaaaa :P

nora berkata...

@mie, apsal lak dia conferm kaya, mintak basuh free ar, tuan blog ni kan RAJINNNN huahuahuahua (gelak jahat versi drama melayu ;p)

ENTRY HOT : Tak Boleh

MAPPIAU berkata...

@nora

boleh freeee no hal laaaa lepas aku basuh jer aku bakoooo wakakakaka :P

IDAZS berkata...

seronokkan kalau kenduri buat gotong royong. baru ada feel.

eh, kalu dh pakai baju tido sure x sempat mandi terus basuh periuk. :P

mmm, pernah dgr lengggang perut, tapi tatau camne acara kendurinya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...