SELAMAT DATANG KE MAPPIAU.BLOGSPOT.COM

Selasa, 5 Julai 2011

2 Minggu Sebelum Bersalin..

Okeh ingat lagi tak kat citer mase mengandung hari tuh, aku ade bagitau yang lagi 2 minggu sebelum tarikh due aku untuk beranakkan irfan ade sumthing happen kan ? ingat tak nih ?. Takpela kalau agak2 korang tak ingat, korang buat2 ingat jela yek sebab aku nak sambung citer balik nih. Muahahaha.

Sepatutnye aku due untuk bersalinkan irfan 9 Julai 2008. Nak dijadikan citer satu hari tu, samade hari selase or rabu la tak silap mase tuh dalam tahun 2008, lagi 2 minggu dari tarikh due date. Waktu tuh pagi, macam biase la pagi tuh papairfan siap2 nak pergi keje. Mase tuh papairfan keje kat Mindef kolumpo.


*gambar ihsan en. gugel*

Kiteorang mase tuh sewa rumah dekat putrajaya, jadinyer papairfan memang berulang alik naik moto honda Ex5 (jiwe mat rempit la konon :P). Memang sejibik macam moto yang kat atas tuh, cume warne moto papairfan time tu warne biru. Dengan moto tu la die berulang dari putrajaya ke mindef tiap2 hari. huhuhuhuu...sian kan papairfan.

Pagi tuh pun aku keroje jugak, tapi selalunyer papairfan keluar dulu then pastu barulah aku hegeh2 keluar pergi keje pulak. Pagi tuh lepas jer aku dah abis mandi, tetibe aku tengok kat henpon aku lampu berkelip2. Maknenye ade miscall or mesej yang masuk. Sekali aku tengok ade miscall dari papairfan, time ni aku dah felik2 dah, yela nape pulak la kan, selalunye papairfan juz mesej jer kalau dah sampai opis (kedekut kredit kot huhuhu :P). Pehtu tengok2 ade pulak mesej dari papairfan, bukak2 tengok "Abg eksiden" :(.

Lepas jer aku bace mesej papairfan tuh ape lagi, terus berdesup la aku call papairfan. Perasan time tuh tak yah cakap la, memang gigil dah tangan aku mase tekan butang dail kat henpon tuh. 2 kali dering dengar suare papairfan angkat, phewwww terus rase lega sket. Sekurang2nyer aku tau la yang papairfan still ok sebab die yang angkat syukurr.

Bile dah dengar jer sore papairfan terus la macam peluru berpandu kan soalan aku tanye. Papairfan cakap die luke2 sikit jer, die eksiden sebab lunggah kereta orang yang keluar simpang tak tengok kiri kanan main keluar jer. Peh tu die cakap die melambung jadi superman, pastu landing kat atas kereta orang lain. Adeh....series time tuh aku rase nak nanges dah. Mase tuh aku lupe dah yang aku tengah sarat mengandung, terus berdesupp siap pegi mindef untuk tengok papairfan.

Mase dalam kereta baru aku ingat balik yang aku tengah sarat mengandung, sebab time tuh stereng kereta dah bergesel ngan perut. Terus aku tarik napas panjang2 tak nak bagi gelabah. Tapi hati nih still risau pikirkan papairfan. Sampai2 jer mindef terus tercari2 papairfan, bile nampak je muke die terus rase legaaa sangat sebab die tak ape2. Setel jer sume hal cek klinik, report polis sume terus kiteorang balik umah.

2 hari lepas papairfan eksiden tuh, terus papairfan demam. Yela, maybe sebab terkejut kot lepas eksiden, pastu papairfan cakap badan die sakit2. Adehh kesian sangat aku tengok papairfan time tuh. Dah la time tuh aku tengah sarat sangat, perasan pulak time tuh memang bercampur baur. Dengan kesiankan papairfan time tuh sakit, pastu dengan aku pun time tuh memang tak larat dah nak bawak diri sendiri. Tsk..tsk...tsk..

Seminggu lepas eksiden tuh, aku kene pergi klinik untuk cek up mingguan. Kalau mengandung awal2 memang cek up sebulan sekali, pastu bile dah masuk 8 ke 9 bulan cek up seminggu sekali. Papairfan pun time tuh dah start keje balik dah. Mase pergi cek up tuh memang la aku buat biase2 jer. Tapi dah seminggu pun perasaan risau kat papairfan tetap ade. Yela die still berulang alik dari putrajaya ke mindef dengan naik moto Honda tuh lagi (yang dah repair). Manela aku tak risau kan.

Aku pergi cek up kat klinik tuh ari rabu tak silap 25 Jun 2008. Tibe2 nurse cakap tekanan darah aku tinggi, adehh...nape plak nih kan. Terus nurse tuh suh aku rehat dulu, tarik napas panjang2 dulu. Then lepas tuh cube amik lagi, cubaan kali kedua plak, still tinggi mencanak lagi tekanan darah aku. Uiiii...aku dah risau dah " lagi sekali kalo naik lagi kite kene tahan puan kat wad la yea" kate nurse tuh lagi. Pehtu kali ketiga cek tekanan darah....konpem kene tahan wad lah jawab nyer sebab memang naikkkkk jer tekanan darah aku demmit!.

Adehhhh...time tu dah rase nak nanges dah tau. Sebab mase tuh aku tak ready mental lagi untuk aku beranak. Sebelum aku ke wad tuh sempat lagi tuh nurse tu cakap "selamat bersalin puan" uissshh....lagila mental aku tak tentu arah di buatnye.

Ape jadi kat hospital ? haaaaa....time nih lagi la mencabar mental aku tau. Okeh sambung..akekeke :P.

-mamairfan-

19 ulasan:

SHAFINIE MOKHTAR berkata...

ala lmbt la.. nak tau cite kene jahit2 tu hehhehe

MAPPIAU berkata...

@SHAFINIE MOKHTAR

hahahaha sabo sabo...mane boleh langkah bendul step citer akekeke :P

Gen2Merah berkata...

kisah ini mengingatkan aku dengan kisah dugaan seorang ibu yang melahirkan anak.. betapa besarnya pengorbanan ibu kan.. sayang Ibu kita...

zati embong berkata...

ya Allah,kak..kalau jat kat tempat kak mahu la kelam kabut.org yg kita syg kan.

jat tnggu smbungannya..

Hanim Mahali berkata...

semangat baca sekali bersambung pulak daaaa.....

Kalamhati berkata...

ish terbantut nk baca..cem drama lak ada sambungan..ekekeke

cepat sambung!!tak sabar nih..hehehee

Mama'cfa♥ berkata...

alamak... cept la smbung.. org plak yg bedebar2 bace post ni.. huh seb bek da bslin lau x mesti nk gatau sabr2....hih

MataHati @ MH berkata...

lorr... bila lihat gambar ex5 tu, ingatkan papa irfan hantar mama pi hospital dgn motor tu... huhuhu

MAPPIAU berkata...

@Gen2Merah

yuppp kann

MAPPIAU berkata...

@zati embong

tu la tuh dik memang sedih dibuatnye hurmm

thanks dik sudi menunggu hehehe

MAPPIAU berkata...

@Hanim Mahali

ngeh ngeh ngeh :P

MAPPIAU berkata...

@Kalamhati

akekekeke biaselah drama tak bertauliah cenggini la hiks

MAPPIAU berkata...

@Mama'cfa♥

hikhikhik baeeekkk

MAPPIAU berkata...

@MataHati @ MH

hahahahahahahahaha kalau betul la papairfan antar naik moto tuh konpem sepanjang2 papairfan juz gune gear satu jer sebab berat muatan terlebey2 akekekeke :P

dwaty berkata...

dugaan hidup... lepas tu apa yang terjadi??? jeng3... sambungan minggu depan ker??? hehehe

MAPPIAU berkata...

@dwaty

hehehe memang niat hati nak buat2 sambung minggu depan, tapi tadi ni tetibe tersambung la pulek ahaks

aDieyZa berkata...

kalau hal ni berlaku kat zana, gerenti zana terus meraung.. adik ko ni kuat nangis la kak.. lg2 kalau dgr apa2 yg x baik jd kat suami or family, lagilah cepat nangis..

kira akk cool lagi la, siap boleh bawak kete ke mindef tu ha.. kalau zana, ntah sampai ke mindef tu ke x.. sebab mata dah bengkak menangis..

armouris berkata...

info tentang berpantang di SIHAT SELALU - Bertungku Dengan Mudah Semasa Berpantang Dengan Tungku Elektrik

MAPPIAU berkata...

@aDieyZa

kalau ikutkan hati dik memang tak senang duduk dah tau, tapi bile mengenangkan kang kot2 terberanak pulak dalam kete sambil drive kang haaa tak ke haru kan.

jadinye nak tak nak kene la buat2 cool hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...